NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet

Laborok

Trágyavizsgáló labor


Tevékenységi kör

Kutatásainkat az alacsony ÜHG kibocsátású trágyafeldolgozási technológiák kidolgozásáért, valamint a folyamat végtermékeként keletkező magas biológiai értékű a növények számára kiválóan hasznosítható, talaj szerkezetét javító fermentált szerves trágya előállításának továbbfejlesztése érdekében végezzük.

Kutatási területek

-Baromfitrágya feldolgozási lehetőségeinek vizsgálata (szárításos és fermentációs technológiák)

-Baromfitrágya feldolgozási technológia során kémiai anyagokkal történő ÜHG kibocsátás csökkentés lehetőségeinek vizsgálata (Vizsgálataink során kiemelt szerepet kapott az ammónia-kibocsátás és a bűzhatás csökkentése.)

-Ammónia-kibocsátás csökkentése a sertéstrágya környezetbarát feldolgozása során

-Ammónia-kibocsátás csökkentése szarvasmarha hígtrágya esetében

A szerves baromfitrágya feldolgozása a következőképpen történhet
 
A szárítás, pelletálás mellett a fermentálás a másik lehetőség. Vizsgálataink során a kémiai anyagokkal (zeolittal, alumínium-szulfáttal, kalcium-kloriddal) történő ammónia-kibocsátás csökkentés módszereinek a különböző trágyafeldolgozási technológiákba (elsősorban a fermentációs technológiába) történő beillesztését kívánjuk vizsgálni

A fermentálás technológiájának leírása
 
A fermentált szerves trágya előállítása során az üvegházhatású gázkibocsátást csökkentő anyagok hozzákeverésével növelhető a keletkező trágyaanyag beltartalma.
A tojótyúkok alól származó alomanyag nélkül feldolgozásra kerülő baromfitrágya egy keverővel ellátott betonkádban kerül feldolgozásra. Majd a kész anyagot rostálják, illetve big bag zsákokba töltik, nagyobb mennyiség értékesítése során pedig ömlesztett formában kerül értékesítésre. A feldolgozás során használt betonkád és keverő berendezés alomanyaggal együtt történő feldolgozásra kerülő broiler telepekről származó baromfitrágya, illetve pulyka, sertés feldolgozására is alkalmas. A berendezést baromfi telepeken, vagy több telephez közel eső telephelyen érdemes létesíteni, mivel a baromfitrágya nem bír el túl magas szállítási költséget.

Ammóniakibocsátás csökkentésének lehetőségei különböző kémiai anyagokkal

Kísérleteinkben különböző anyagok ammónia tartalmát csökkentő, illetve nitrogén megkötő hatását vizsgáltuk laboratóriumban 3 hetes fermentáció alatt. A fermentáció előtt különböző anyagokat adtunk a baromfitrágyához, majd ezt követően összekevertük. A hozzáadott anyagok kalcium-klorid, amely megköti a nedvességet, alumínium-szulfát, amely csökkenti a pH értéket és zeolit, amely megköti az ammóniát. A laboratóriumban készítettünk olyan mintát is, amelyet szalmával, illetve faforgáccsal fedtünk le 3 héten át és mértük beltartalmi értékének változásait, amely alapján meghatározásra került ammónia-kibocsátás csökkenésének mértéke. Célunk az volt, hogy találjunk egy olyan természetes anyagot, amely alkalmas a baromfitrágya tárolása közben az ammónia-kibocsátás csökkentésére, annak feldolgozását követően pedig vele együtt a végtermékbe kerülhet. Kísérleteinkhez azért választottuk ezeket az anyagokat, mivel számos szerző hatásosnak találta ammónia kibocsátást csökkentő, nitrogén megkötő hatásukat. A vizsgálat célja az volt, hogy kiválasszuk közülük a legjobbat. A kísérlet eredményeként mindhárom anyagot (zeolit, alumínium-szulfát, kalcium-klorid) hatásosnak találtuk. Mind a három anyagról megállapítható, hogy a baromfitrágyával keverve különböző mértékben ugyan, de csökkenti az ammónia kibocsátást a fermentáció során. A tárolási tesztek eredményeként a ammónia-kibocsátás csökkentés szempontjából a szalmát találtuk alkalmasabbnak fedő anyagként. Vizsgálataink során kapott eredményeket és a szakirodalomban talált eredményeket az alábbi táblázat tartalmazza, mely alapján azok kiválóan összehasonlíthatóak. A vizsgálatok során kapott eredmények a baromfitrágya feldolgozási technológiák fejlesztésének érdekében hasznosíthatóak. A feldolgozás végtermékeként keletkezett tápanyag utánpótlásra felhasználható anyagok nitrogéntartalmának növelésére, illetve a környezetbe kerülő üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére alkalmazhatóak, további előnyük, hogy felhasználásuk során csökkentik a szaghatást. Hosszútávú célkitűzésünk az üvegházhatást csökkentő anyagok használatának beépítése az arra alkalmas trágyafeldolgozási technológia folyamatába.


 
Labor vezetője: Csiba Anita

Honlapkészítés: Gigahertz Hungary Kft.