NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet

Műszereink

1 2 3  > >>

ASD FieldSpec 3 MAX terepi spetroradiométer

A Baross Gábor program keretében 2010-ben az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet hiperspektrális távérzékelési laboratóriumában jelentős kutatási infrastruktúrafejlesztés történt. A projekt a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával valósult meg.

AISA hiperspektrális távérzékelő rendszer

Az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet és a Debreceni Agrártudományi Egyetem Víz– és Környezetgazdálkodási Tanszék 2006-ban a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program pályázat keretében, EU-s támogatással beszerzett egy SPECIM gyártmányú AISA DUAL hiperspektrális távérzékelő rendszert. A mérőrendszer egyedülálló csúcstechnológiát képvisel a távérzékelő eszközök között, új lehetőségeket biztosítva a hazai távérzékelés számára.

Fékkocsi a terepen mozgó járművek vontatási vizsgálatára

A különböző vizsgáló állomások és kutatóintézetek által használt fékező járművek általában csak épített úton (aszfalt, vagy beton) alkalmasak a terepen mozgó járművek, így különösen a mezőgazdasági traktorok vontatási vizsgálatára. Ugyanakkor ezeknek a járműveknek a használati értéke csak a terepen (szántóföldön) végzett vizsgálatokkal határozható meg. Ez az igény vezette az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézetet (MGI) arra, hogy kifejlesszen egy új fékező járművet. A fejlesztés célja egy olyan fékkocsi kialakítása, amelynek segítségével a terepen (szántóföldön) meghatározható a mezőgazdasági traktorok és más járművek vontatási jellemzői. Ezen kívül a célkitűzések között szerepelt, hogy a berendezésnek alkalmasnak kell lenni a különböző járószerkezetek összehasonlító vizsgálatára, a járművek mobilitás vizsgálatára, stb. is. Az új fékező jármű fejlesztését az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormányának társfinanszírozásával, a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósítottuk meg.

Hiperspektrális képalkotó rendszer

A hiperspektrális képalkotás egy új technika mely a vizsgált minták felszínének térbeli és spektrális tulajdonságainak megjelenítésére alkalmas. A képalkotó rendszer a reflektancia mérés alkalmával lefedi a teljes látható VIS (400-900nm) és közeli infra NIR (900-1700 nm) spektrális tartományt.A rendszer a látható fény tartományban CCD, a közeli infra tartományban InGaAs mátrix érzékelőt használ, mely egy imSpector optikai eszközhöz van csatlakoztatva.

Telemetrikus audió-videó rendszer


A 2005. évben az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézetben fejlesztettünk egy telemetrikus audió-videó rendszert, melynek segítségével erő- és munkagépek működéséről videófelvételek készíthetők, melyek kiértékelésével a fejlesztők fontos információkhoz juthatnak a gépek működéséről.

Digitális képfeldolgozó rendszer

A 2005. évben az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézetben jelentős műszerfejlesztés történt a digitális képfeldolgozás területén. Beszerzésre került egy képfeldolgozó rendszer, mely az alábbi főbb elemekből áll: 1. Foculus FO-531 digitális kamera; 2. Tápegység a kamerához; 3. Kameratartóval, felső és alsó megvilágítással szerelt állvány; 4. C-menetes CCD kamera feltét WILD M7A sztereo mikroszkóphoz; 5. Képfeldolgozó szoftver (A digitális képek feldolgozásához a National Instruments LabView fejlesztőrendszerét használjuk, az NI Vision Development Toolkit és az NI-IMAQ 1394 opcióval.)

Sokkia gyártmányú RTK GPS rendszer

Beszerzésre került egy Sokkia gyártmányú Real Time Kinematikus GPS-vevőpár. A készülék a precíziós gazdálkodás nagy pontosságú méréseihez nyújt nélkülözhetetlen segítséget. Az RTK rendszer kétfrekvenciás, ütés, víz és környezetálló, robosztus kivitelű, terepi körülmények között is megbízható működésű eszközökből áll.

Vario MACRO automata elemanalizátor

Ezzel a mérőműszerrel ki lehet elégíteni a vegyipartól kezdve a gyógyszeriparon át egészen a mezőgazdasági és környezetvédelmi területeken jelentkező legkülönfélébb követelményeket, hiszen a C, H, N, S, O és Cl elemeket a különböző kombinációkban együtt vagy egyenként lehet elemezni. erősen változó koncentráció viszonyok között is, kutatási vagy analitikai célból.

Nabertherm L9/11/SW égetőkemence

Tüzelőanyagok illó- és hamutartalom mérésének eszköze a vonatkozó szabványok által rögzített paraméterű égetőkemence.

Kestrel 4000 hőmérsékélet és páratartalom mérő

Hőmérséklet-, páratartalom-, valamint légsebesség- és légáramlásirány adatgyűjtők tehénistállók klíma-vizsgálatához

WindSonic légsebesség és légáramlásirány adatgyűjtő

Hőmérséklet-, páratartalom-, valamint légsebesség- és légáramlásirány adatgyűjtők tehénistállók klíma-vizsgálatához

AO 2000 Folyamatos emissziómérő rendszer

Szilárd, folyékony és gáznemű tüzelőanyagok elégetésekor felszabaduló füstgázok koncentrációjának pontos és folyamatos analizálására és a mérési eredmények feldolgozására, gyűjtésére szolgáló beépített, vagy több egységre szétbontható, hordozható műszerrendszer, mely az alábbi főegységekből áll:

Instron 5581-es típusjelű anyagvizsgáló gép

Az INSTRON 5581 típusú padlótelepítésű, univerzális mechanikai szilárdságellenőrző készülék, mely alkalmas szakító-, nyomó-, húzóvizsgálatok elvégzésére 0,025N-tól 50kN-ig terjedő méréstartományban.

TESTO Mérőkoffer

A hordozható mérőrendszer egyedi hőtechnikai jellemzők mérésére alkalmas.

AHLBORN AMR ALMEMO rendszer

A mérőrendszer 2 x 10 illetve 4 x 10 csatornás mérőjel feldolgozó, adatrögzítő egységből áll. A rendszer hő- és légtechnikai rendszerek hosszú idejű mérésére alkalmas.

Modellszárító

A laboratóriumi szárító különböző termények szárítási folyamatának modellezésére készült. A laborszárító berendezést terveink alapján a HEVESGÉP Kft., gyártotta le.A rendszerrel különböző szemes- és szálas anyagok szárítása valósítható meg, úgy hogy a különböző gyakorlatban alkalmazott szárítási paraméterek, ill. szárítási rendszerek beállíthatóak.

PM695 infra kamera

A PM695 infra kamera valós idejű termogrammok, hőképek készítésére alkalmas berendezés. A kamera hőmérséklet mérési tartománya –20 – 500 °C, érzékenysége 0,08 °C, 30 °C –nál. Valós idejű mozgó képi megjelenítés, valamint a hőfelvételek tárolása is lehetséges.

Lloyd TA500 típusjelű anyagvizsgálógép

A maximálisan 500N (húzó-nyomó) erő előállítására képes számítógép vezérlésű anyagvizsgálógép az erő-elmozdulás mérésére alkalmas a 1-500N méréstartományban, maximálisan ~450 mm-es elmozdulás mellett többféle tesztprogram lehetőséggel (adott erőig, elmozdulásig, törésig stb.). A mozgatás sebessége 0,1 – 1020 mm/min értékek között programozható, ciklikus terhelésre is mód van. Különféle terhelő tüskék és befogó szerkezetek állnak rendelkezésre. A mért értékek megjeleníthetők, számítógéppel értékelhetők.

DyMaTest PMT2003

A műszer alkalmas szokásos méretű terhelőcsappal végzett nyomóvizsgálat elvégzésére állandó, lineárisan növekvő, valamint koszinuszosan változó erő egyszeres lefutású vagy periodikus mérésére (max: 15 N; max: 200 Hz). Az erőt PC vezérlésű szervorendszer állítja elő, a deformációt lézeres érzékelővel mérjük. Az adatok regisztrálását számítógépes adatgyűjtő rendszer végzi.

Kertészeti termékek légzésintenzitását mérő rendszer

A mérés során a légzésintenzitást a széndioxid termelése alapján határozzuk meg úgynevezett nyitott, átáramoltatásos respirométer segítségével. A mintát zárt edénybe helyezve azon időben állandó térfogatárammal levegőt áramoltatunk keresztül. Meghatározva az edénybe belépő és az onnan távozó gáz CO2 tartalmát, valamint tömegáramát, a keletkezett CO2 mennyisége meghatározható.

1 2 3  > >>
Honlapkészítés: Gigahertz Hungary Kft.